Friday, March 2, 2012

"Anne Franki päevik" - Anne Frank

Anne Frank oli täiesti tavaline tüdruk, kes sündis 1929. aastal Frankfurdis. Kui Saksamaal tuli võimule Hitler, evakueerus Frankide pere Hollandisse. Saksamaa okupeeris Hollandi 1940. aastal ning Anne Franki võrdlemisi muretu lapsepõlv sai läbi ja pere oli sunnitud surmahirmus peituma. Anne Frank pidas päevikut 1942. aasta 12. juunist 1944. aasta 1. augustini. «Anne Franki päevik» on liigutav kirjeldus ühest mõtlemapanevast ajastust, ajaloo rataste vahele sattunud tavalise perekonna kroonika. Ning lugu katkenud lapsepõlvest.


Üldiselt on nii, et mulle väga sellised natuke ajaloolised või sõja teemalised raamatud peale ei lähe... Aga see, see oli lihtsalt nii hea. Ilmselgelt teame me kõik nii mõndagi I ja II MS, Hitlerist, juutide küüditamisest jnejne. Aga kas me kujutame ka tegelikult ette mida näiteks juudid tundsid? Mida nad mõtlesid? Ja kuidas oli olla "põranda all" peidus? Vaevalt.
Anne Frank on aga kõik nii ausalt ja otse kirja pannud kui üldse võimalik. Oma tundeid, mõtted, viha, armastuse, sõjaelu ja -olu, kõikide "tagakoja" elanike suhted ja oma meeletu potensiaali ja unistuse kirjanikuks saada. Ma usun, et kui Anne oleks selle segase ajastu üle elanud, siis oleks temast saanud üks huvitavamaid ja andekamaid kirjanikke üldse.

Eva-Maria

No comments:

Post a Comment